Το καλοκαίρι είναι η εποχή
στην οποία απολαμβάνουμε τα γλυκά φρούτα γεμάτα ήλιο και αρώματα, όπως τα
κεράσια, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα.
Ήρθε η ώρα λοιπόν για
σπιτικές μαρμελάδες. Τώρα τον Ιούνιο είναι η καλύτερη εποχή των κερασιών
και σας έχω ήδη έτοιμη συνταγή για μαρμελάδα κεράσι και τριαντάφυλλο.
Αλλά
εκτός από την συνταγή, σας έχω και την διαδικασία για να αποστειρώσετε τα βάζα
για την σπιτική σας μαρμελάδα.
Τα βήματα είναι απλά.
Πλένουμε
με ζεστό νερό και σαπούνι τα βάζα, τα καπάκια και τα λάστιχα από τα γυάλινα
βάζα. Τα στραγγίζουμε καλά και τα τοποθετούμε στο φούρνο, ακουμπώντας τα σε
σχάρα πάνω σε μία πετσέτα.
Η
θερμοκρασία του φούρνου πρέπει να είναι στους 100 βαθμούς. Αφήνουμε να
ζεσταθούν τα βάζα και τα καπάκια για 15 λεπτά.
Με
πολύ προσοχή όσο ακόμα είναι ζεστά τα βάζα και η μαρμελάδα καυτή, γεμίζουμε
σχεδόν μέχρι επάνω, ώστε να μην υπάρχει κενό αέρος στο βάζο.
Σφραγίζουμε καλά με τα
καπάκια και αναποδογυρίζουμε τα βάζα στον πάγκο της κουζίνας. Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν καλά.
Μετά τα διατηρούμε σε σκιερό και δροσερό
μέρος για μήνες.
Αν ανοίξουμε ένα βάζο γεμάτο με μαρμελάδα,
μετά το διατηρούμε στο ψυγείο.
Αν δεν θέλετε να τα βάλετε στο
φούρνο για να τα αποστειρώσετε.
Βάζουμε τα καθαρά βάζα
μαζί με τα καπάκια μέσα σε μία βαθιά κατσαρόλα, που έχουμε τοποθετήσει μία
πετσέτα.
Καλύπτουμε με νερό και
αφήνουμε να πάρει βράση. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Τα αφήνουμε να στεγνώσουν
αναποδογυρισμένα πάνω σε μία καθαρή πετσέτα.
photo: bostanistas.gr |
Καλή επιτυχία!
Αν το φτιάξατε μπορείτε να μας στείλετε την δημιουργία σας με μήνυμα! Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
Αν σας άρεσε το σημερινό post κάντε share και ακολουθήστε τη σελίδα Πώς το φτιάχνω; στα social media για να μη χάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις!