Πώς να κρατήσετε το ζουμπούλι σας και την επόμενη χρονιά


Ο υάκινθος ή ζουμπούλι είναι ένα βολβώδες φυτό με καταγωγή τις παραμεσόγειες χώρες. Ανθίζει για 2 μήνες περίπου. Στην Ελλάδα, λόγω του κλίματος, η ανθοφορία του διαρκεί έως τον Φλεβάρη.

μοβ υάκινθος ή ζουμπούλι


Λατρεύει το κρύο γι’ αυτό ανθίζει αυτή την περίοδο και το καλοκαίρι ξεραίνεται. Δε θέλει πολύ ήλιο όποτε μπορείτε να τον φυτέψετε και κάτω από δέντρα αν χρειαστεί.
Ο βολβός λοιπόν για ν’ αναπτυχθεί, θέλει ελαφρύ έδαφος για να μη δέχεται πιέσεις. Άρα θέλει χώμα αμμώδες,πλούσιο σε οργανική ουσία με πολύ καλή στράγγιση για να μη σαπίσει. Είτε τον φυτέψετε απευθείας στο έδαφος είτε σε γλάστρα, ένα τέτοιο μείγμα θα δώσει τα σωστά αποτελέσματα.

Μόλις ζεστάνει πολύ ο καιρός και ξεραθεί ο βλαστός είναι ώρα να βγάλετε το βολβό από το χώμα. Τον καθαρίζετε ώστε να μην έχει ξένα σώματα και τον κρατάτε σε δροσερό και σκιερό μέρος. Το επόμενο φθινόπωρο θα τον χρησιμοποιήσετε πάλι και θα σας χαρίσει τα υπέροχα άνθη με το άρωμα τους.




Πώς θα φυτέψετε το βολβό σας το φθινόπωρο;

Αν έχετε ένα βολβό με μέγιστη διάμετρο 5 πόντους θα τον φυτέψετε σε διπλάσιο ή τριπλάσιο βάθος, 10-15 πόντους δηλαδή. Φυσικά είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να τον βάλετε ανάποδα. Θα δείτε ότι η κάτω πλευρά είναι πιο στρογγυλή, ενώ η πάνω πιο μυτερή.
Ρίξτε λίγο λίπασμα, πλούσιο σε φώσφορο, σε μορφή κόκκων. Μόλις βλαστίσει μπορείτε να λιπάνετε με υγρό λίπασμα που έχει πιο άμεσα αποτελέσματα.
βολβοί υάκινθου


Μπορείτε διαλέξετε να κάνετε υδροπονία (καλλιέργεια σε νερό). Θα προμηθευτείτε ένα γυάλινο δοχείο που έχει σχήμα κλεψύδρας. Τοποθετείτε το βολβό με το πλατύ μέρος προς τα κάτω και το μυτερό πάνω. Αφήνετε το δοχείο σε σημείο με λίγο φως και αρκετό κρύο. Μόλις μεγαλώσουν οι ρίζες κι έρθουν σ’ επαφή με το νερό και από την πάνω πλευρά ο βλαστός φτάσει τους 5 πόντους, μπορείτε να το μεταφέρετε σε πιο ζεστό σημείο αλλά πάλι με λίγο φως.

βολβός σε νερό
photo: growit.gr



Καλή επιτυχία!

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το www.lf.gr


Αν σας άρεσε το σημερινό post κάντε share και ακολουθήστε τη σελίδα Πώς το φτιάχνω; στα social media για να μη χάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις!